Две трети от палестинците предпочитат въоръжен бунт - интифада, вместо преговори с израелците за осигуряване на напредък по решаването на Близкоизточния въпрос, сочи допитване, цитирано от Франс прес.

Снимка: Reuters

Според анкетата на центъра "Пи Ес Ар" (Policy and Survey Research), 66% от палестинците (71% в ивицата Газа и 63% на Западния бряг) смятат, че "ако сегашните сблъсъци прераснат във въоръжена интифада, това развитие ще служи на палестинските национални интереси, докато преговорите не могат да постигнат това".

Снимка: Reuters

Палестинските територии и Израел са обхванати от нова вълна прояви на насилие от 1 октомври насам. Загиналите досега са 117 палестинци и 17 израелци. Убити са и един американец и един еритреец.

Снимка: Reuters

Палестинският президент Махмуд Абас заяви в понеделник, че младите палестински демонстранти "са тласкани от отчаяние, че така и не се очертава решение с две държави".

Според допитването 45% от палестинците подкрепят решението с две мирно съжителстващи държави - израелска и палестинска. Едва 34% обаче смятат, това решение все още е възможно. Песимизмът им се дължи на разрастването на еврейското присъствие в Израел.

Снимка: Reuters

"Навсякъде еврейски колонии, навсякъде контролни пунктове и навсякъде израелска стена", заяви Абас, който осъди и отказа на израелците да спазват предишни споразумения.

Според допитването 65% от палестинците искат оставката на Абас. Ако се проведат президентски избори, лидерът на движението Хамас в ивицата Газа Исмаил Хания би получил 51% (спрямо 49% преди три месеца), а сегашният държавен глава - 41% (спрямо 44% преди три месеца).

Снимка: Reuters

Мандатът на Абас изтече през 2009 г., но досега не са планирани никакви избори заради разделенията между Палестинската автономна власт и Хамас.

Ръководителят на центъра "Пи Ес Ар" Халил Шикаки заяви, че насилието може да нарасне през 2016 г. с потенциалното включване на въоръжени екстремисти от бежанските лагери.