Две трети от германците: Социалдемократите не трябва да са във властта
Ангела Меркел защити отстъпките, направени пред ГСДП
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    2
Ангела Меркел и Мартин Шулц
Снимка: EPA

Около две трети от германците не смятат, че социалдемократите са подходящи да участват в национално правителство, сочи допитване, цитирано от ДПА. Тези данни са публикувани две седмици преди очакваното гласуване в Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за съставяне на нова коалиция с консерваторите на Ангела Меркел.

Допитването на социологическия институт „Сивей”, изготвено за информационния портал t-online.de, обхваща 5000 души, от които 67,1 на сто подкрепят това мнение. Едва 25,6 на сто намират социалдемократите за подходящи да управляват, но сред привържениците на ГСДП този процент е значително по-висок - 68,7 на сто.

Сред поддръжниците на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) - с които ГСДП преговаря за съставяне на коалиционно правителство - 71,6 процента са критични спрямо способността на социалдемократите да управляват.

След 4 месеца преговори: В Германия се разбраха за коалиционния кабинетАнгела Меркел ще е канцлер за четвърти път, външен министър става досегашният лидер на социалдемократите Мартин Шулц

Участниците в друго допитване - на института „Емнид” за в. "Билд", гледат със скептицизъм и на планираното предаване на властта в ГСДП от Мартин Шулц на председателката на парламентарната група на партията Андреа Налес. Едва 33 на сто от тях смятат, че ГСДП ще има по-голям успех при управлението на Налес, докато 52 на сто не очакват да стане така.

За Меркел сделката е добра

Канцлерът Ангела Меркел защити днес болезнените отстъпки, които е направила пред социалдемократите за постигане на четвърти мандат и посочи, че нарастващите критики сред нейните консерватори не са признак за отслабване на авторитета й, предаде „Ройтерс”.

В интервю пред обществената телевизия Цет Де Еф тя коментира нарастващото неодобрение сред консерваторите след нейното решение да даде на социалдемократите могъщото финансово министерство.

Запитана дали планира да подготви терена за наследник, който да ръководи нейните консерватори на следващите избори, Ангела Меркел отговори, че по-младото поколение от редиците на ХДС би трябвало да получи министерски постове в новата коалиция с ГСДП.

"Сега трябва да покажем, че можем да започнем с нов екип", изтъкна тя. Меркел допълни, че има още шест министерски поста за попълване и че според нея трябва да се направи така, че да се посочат не само над 60-годишни кандидати, но и по-млади хора.

  • 2
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре