Деветнадесет страни членки на ЕС в крайна сметка поискаха пълна или частична забрана за отглеждането на територията им на генно-модифицирани култури (ГМО), прилагайки нов европейски закон, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от АФП.

По силата на приета неотдавна директива, 28-те имаха право до 3 октомври да поискат забраната върху отглеждането на тяхната територия на ГМО култури, вече разрешени от ЕС или на път да бъдат разрешени.

Словения, Малта, Люксембург и Дания изпратиха такива молби в последната минута. Другите, които направиха това по-рано, са България, Германия, Кипър, Латвия, Гърция, Хърватия, Франция, Австрия, Унгария, Полша, Холандия, Литва и Италия.

Великобритания отправи такава молба за Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, а Белгия - за Валония, уточни Европейската комисия.

В момента царевицата МОН 810 е единствената ГМО култура, разрешена в ЕС, и тя се отглежда в Испания, Португалия в по-малка степен в Чехия.

Осем молби за отглеждането на ГМО са подадени в момента в ЕС, а сред тях е и искането за подновяване на разрешителното за МОН 810.

По четири от тях Европейската служба по сигурността на храните е дала положителен отговор, а останалите четири все още се анализират, уточни Еврокомисията.