Две палестински атаки в Ерусалим убиха най-малко двама израелци, а други петима бяха ранени, съобщиха световните агенции. Извършителите на първото нападение са ликвидирани, а този на второто – ранен.

Според агенция „Франс прес” днешният ден е най-смъртоносният от началото на вълната от атаки на палестинци с хладно оръжие срещу израелци в началото на този месец. При първото нападение двама души са открили стрелба в автобус на градския транспорт, убивайки 60-годишен мъж. Четирима души са ранени.

По-късно през деня лека кола се удари в автобусна спирка в Западен Ерусалим, като уби един човек и рани леко друг. Шофьорът е излязъл от автомобила и се е нахвърлил с нож на хората в района.

По-рано сутринта палестинец наръга с нож израелец близо до автобусната спирка в град Раанана, северно от Тел Авив, като подробности за състоянието му не бяха съобщени. По-късно палестинец наръгал с нож жена, викайки „Аллах е велик”.

Сериозната вълна от насилие беше предизвикана от зачестилите посещения на евреи на Храмовия хълм в Ерусалим – свещено място и за мюсюлманите. Израелският премиер Бенямин Нетаняху и палестинският президент Махмуд Абас призоваха към спокойствие, но за момента няма признаци за уталожване на ситуацията.