Две места в парламента не достигат на Главната опозиционна партия Коалицията на левите радикални сили (СИРИЗА), за да състави самостоятелен кабинет, след като постигна безпрецедентна за най-новата история на Гърция победа на предсрочните парламентарни избори в страната в неделя. Пои данни на МВР на страната при обработени над 90% от бюлетините, партията печели с 36,32%.

При тези резултати СИРИЗА получава 149 от местата в гръцкия парламент, като за формирането на самостоятелно правителство са й необходими 151 места.

Според получените досега резултати, дясноцентристката партия „Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас има 28,15% от гласовете и може да разчита на 77 места в парламента. На трето място е крайно дясната „Златна зора" с 6,34% и 17 места, следвана от центристката партия „Потами” (Реката) с 5,95% и 16 места, Комунистическата партия на Гърция с 5,43% и 15 депутатски места, Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК с 4,74% и 13 места, дясноцентристка партия „Независими гърци” (АНЕЛ) с 4,70% и 13 места в парламента.

В това положение СИРИЗА започва преговори за коалиционно управление. Партията „Независими гърци” (АНЕЛ) вече е изразила пред лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас готовност за сътрудничество. И двете партии се противопоставят на мерките за строги икономии, наложени от международните кредитори на Гърция – ЕС и МВФ, в замяна на спасителен заем.

По думите на лидера на „Независими гърци” Панос Каменос, в новата социална и политическа реалност, която се е създала в резултат на изборите, АНЕЛ ще помогне в стабилизирането на ситуацията, за доброто на Гърция. „ Аз се свързах с Ципрас, поздравих го с победата и казах, че „Независимите гърци” , както сме и говорили от самото начало, подкрепят промените на политическата сцена в нашата страна”, заяви Каменос. 

Той обаче заяви категорично, че няма да участва в парламентарна коалиция с партия „Потами”, която има 5,9% от гласовете на избирателите и 17 места в парламента. Същевременно, гръцкият вестник Proto Thema отбелязва, че лидерът на партия „Потами” Ставрос Теодоракис също не е готов да сключи коалиция с „Независими гърци”. 

 

След победата си, лидерът на Сириза Алексис Ципрас заяви, че Гърция отменя от 26 януари мерките на строги икономии. „Днес гръцкият народ пише история. Гърция обръща страницата и оставя в миналото мерките на жестоки икономии и петгодишното унижение. Гърция върви напред с оптимизъм, надежда, достойнство, със стабилни стъпки към променяща се Европа. Гърция, СИРИЗА и гръцкият народ са примери за променяща се Европа”, заяви Ципрас.

„Аз прекрасно разбирам, че резултатите от гласуването не дават картбланш, а са само мандат на доверие за възстановяването на сплотеността на обществото. Ние ще възстановим доверието и ще сформираме правителство на всички гърци”, добави той.

„Днес беше победена Гърция на недемократическия уклон. Ако някой е победил днес, то това е Гърция на тежкия труд, творецът на културата. Гърция която се надява на достойно бъдеще. Това е победа на всички народи на Европа, борещи се против мерките на строги икономии, които разрушават нашето общо европейско бъдеще”, подчерта Ципрас.

Той обаче посочи, че новото гръцко правителство е готово да сътрудничи с кредиторите от ЕС и МВФ за постигането на „жизнеспособно" споразумение. От своя страна, президентът на „Бундесбанк” Йенс Вейдман заяви, че Гърция ще получи помощ, от каквато ще продължи да се нуждае, само ако се придържа към задълженията си. „В интерес на гръцкото правителство е да прави каквото е необходимо, за да се справи със структурните проблеми в страната. Надявам се, че новото правителство няма да постави под въпрос това, което е вече постигнато", заяви Вейдман.

Премиерът и лидер на дясноцентристката партия „Нова демокрация” Андонис Самарас поздрави Ципрас за победата и изрази надежда,че новото правителство ще съхрани Гърция в Еврозоната.

Отговорникът за икономическата политика на партията СИРИЗА Янис Милос заяви, че действието на програмата, съгласувана от гръцкия финансов министър Гикас Хардувелис с Еврогрупата, се преустановява. В отговор на въпрос какво ще прави в понеделник на срещата на Еврогрупата гръцкият финансов министър, Милос отговори: „Предполагам, че Хардувелис ще затвори конкретни дела от технически характер. Що се касае до програмата, която беше съгласувана от Хардувелис като представител на Самарас, то тя вече е мъртва."

Вицепремиерът, министър на външните работи и лидер на ПАСОК Евангелос Венизелос също поздрави Ципрас за победата. „Пожелах му и успех в името на доброто на страната", каза Венизелос. „СИРИЗА има пълното право да отпразнува победата. Уверен съм, че партията е наясно каква огромна отговорност поема на плещите си", каза лидерът на ПАСОК.

След обявяването на резултатите от изборите и новината, че СИРИЗА печели, на ранните търгове на борсите в Австралия курсът на еврото спрямо повечето от останалите валути падна. Спрямо долара курсът на еврото е паднал с почти половин американски цент и е 1,1170 долара за евро.