Двама американски журналисти бяха застреляни по време на репортаж на живо.

Жертвите са Алисън Паркър на 24 години и Адам Уорд на 27. Алисън правела интервю със събеседник по туристическа тема на терасата на търговски комплекс. В този момент отекват 8 изстрела и предаването е прекъснато.

Репортерката и операторът са загинали, а събеседничката не е пострадала. В последния си кадър, операторът е успял да заснеме нападателя – полицията го идентифицира като 41-годишния Вестър Лий Фланаган.

Той бил уволнен от телевизията преди две години, след което завел дело, което загубил. Нападателят сам публикувал в Туитър видео как извършва разстрела.

В закрития вече профил се подсказват и мотивите за престъплението – репортерката е правила расистки коментари за Фланаган, а операторът го е докладвал в отдел „Човешки ресурси”.

Полицията започна мащабно издирване на извършителя, като Фланаган е успял да достигне с кола на 275 километра от местопрестъплението. При преследването, той катастрофирал и бил открит с огнестрелна рана.

Фланаган изкара няколко часа в болницата във Вирджиния, след което почина. Според полицията той е опитал да се самоубие в колата преди униформените да достигнат до него.

Установено е, че Фланаган е работел под името Брайс Уилямс в телевизията. Мотивите му все още остават неясни.

Не закъсня и реакция от Белия дом. Те призоваха Конгреса да приеме закони за оръжеен контрол. „Има някои съвсем логични неща, които само Конгресът може да направи, че да има намаляване на насилието, свързано с огнестрелното оръжие, в тази държава”, заяви прес-секретарят на Белия дом Джош Ърнест.

Колата на Вестър Лий Фланаган

Колеги на загиналите са съкрушени от загубата. Близки на Алисън Паркър я описват като забавна, умна и изключително добър професионалист. Младата жена е била сгодена за водещ в телевизията.

Усмивката на Адам Уорд не е слизала от лицето му, разказват още близки на загиналите. Той е бил годеник на продуцентка от екипа на теливизията, с която щели да се преместят в друг щат съвсем скоро.