Двама йеменски служители на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) бяха застреляни от въоръжен нападател на север от столицата Сана, предадоха Франс прес и ДПА.

Убийствата са извършени тази сутрин в 10:30 ч. местно време, съобщи Рима Камал, говорителка на организацията. Двамата йеменски граждани били убити на връщане от Саадах към столицата Сана, докато пътували в две коли, на които ясно се виждал знакът на Червения кръст.

В провинция Амран те били спрени от въоръжен мъж, който открил огън по колите. Един от служителите на организацията бил убит на място, а втори издъхнал от раните си малко по-късно в болница на "Лекари без граница".

Другите двама пътници в колите са оцелели, добави говорителката.

"Международният комитет на Червения кръст осъжда най-остро това, което изглежда е целенасочено нападение срещу нашия екип", заяви Антоан Гранд, ръководител на мисията на Червения кръст в Йемен.

През последните месеци организацията е била изложена на множество опасности, свързани със сигурността. Миналата седмица МКЧК евакуира чуждестранните си служители от южния град Аден, контролиран от силите, верни на президента в изгнание Абд Рабу Мансур Хади, след като въоръжени нападатели превзеха сградата, заплашиха персонала и откраднаха коли, пари и техника.

"Засега е прекалено рано да се определи как ще повлияе този ужасяващ случай върху нашите операции в Йемен", добави Гранд. Не е ясно кой стои зад атаката, се казва в съобщение на сайта на организацията.

Конфликтът в Йемен продължава от март. В боевете по суша участват проправителствените сунитски сили и бунтовниците шиити, които контролират столицата Сана. Водена от Саудитска Арабия коалиция оказва подкрепа, предимно по въздуха, на проправителствените сили.