Чилийските власти съобщиха, че по време на студентски протест в пристанищния град Валпараисо са били убити най-малко двама души, предаде Ройтерс. Вътрешният министър обяви, че полицията няма вина за жертвите и е започнало разследване. Задържан е и предполагаемият убиец - 22-годишен.

Двамата загинали са на възраст 18 и 25 години. Все още не е изяснено дали са били участници в демонстрацията или само са се намирали в района. Единият е бил убит, докато е рисувал със спрей по стена. Очевидци съобщават, че са чули изстрели. Вероятно собственикът на сградата е реагирал гневно на това.

Чилийските студенти проведоха протести в страната с искания за реформи в сектора. Според организаторите, около 150 000 души са взели участие в протеста в столицата Сантяго, докато по данни на полицията, те са били около 50 000. Стигнало се е до сблъсъци между органите на реда и студентите.

Припомня се, че чилийският президент Мишел Бачелет дойде на власт с обещанието да проведе реформи в образованието, сред които и осигуряването на безплатно висше образование за най-бедните слоеве от населението.