Двама бежанци, задържани през декември в Австрия по подозрение, че са готвели джихадистки атаки в Европа, бяха разпознати в разследването за атентатите в Париж през ноември, предаде Франс прес.

28-годишният алжирец и 34-годишният пакистанец с фалшиви сирийски паспорти бяха задържани на 10 декември в бежански център в Залцбург, до границата с Германия.

Много бързо следователите открили улики срещу тях, че са терористи, изпратени в Европа от "Ислямска държава", съобщи за АФП източник, запознат със следствието.

Двамата са във временен арест в Австрия по силата на антитерористично разследване.

Алжирецът се присъединил към "Ислямска държава" през февруари 2015 г. Пакистанецът пък бил експерт по взривове на две пакистански групировки, близки до "Ал Кайда".

Френски и австрийски следователи се опитват да установят дали за двамата е била предвидена роля в атентатите на 13 ноември в Париж, когато бяха убити 130 души.

В мобилния телефон на алжиреца имало турски телефонен номер, познат на службите като връзка с логистичната мрежа на "Ислямска държава". Същият номер бил открит у един от камикадзетата на Стад дьо Франс, добавя АФП.