Държавният съвет на Гърция, едно от върховните съдилища на страната, прие решение относно законността на референдума за исканията на кредиторите, съобщават световните агенции.

Той отхвърли петицията на двама граждани, които смятат, че подготовката за референдума е незаконна и противоконституционна.

Гърция официално е във фалит, макар че последиците няма да са моментални. Това обяви Фондът за стабилност на еврозоната. Той обаче не смята да изисква от Атина незабавно разплащане на дълговете.

Премиерът Ципрас поиска опрощаване на една трета от дълга на Гърция или колосалната сума от 107 милиарда евро. За останалата част от 216 милиарда поиска 20 години отсрочка.

Европейската централна банка обяви, че ще помага на българските и балканските банки, ако кризата се отрази на трезорите.

Агенция Блумбърг цитира източници от Франкфурт, че ЕЦБ е готова да отпусне пари на България, както и да подпомогне другите държави в региона, за да предотврати негативни последствия върху банковите им системи от гръцката криза.

Институцията ще предлага евро на потърпевшите банки срещу подходящо обезпечение. Засега ЕЦБ и властите в София и Атина отказват официален коментар, но новината на Блумбърг не е опровергана от никого.

Часовникът тиктака

36 часа остават до референдума в Атина. В страната страстите се нажежават до краен предел. Настроенията "за" и "срещу" кредиторите са на кантар.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас увери, че в рамките на 48 часа след допитването ще има споразумение с кредиторите. А след ще отворят и банките. По думите му ако гърците гласуват не, тоест ако отхвърлят предложенията на кредиторите, това ще осигури по-добра сделка за страната.

"Ако вотът "да" спечели, банките ще отворят със споразумение, което няма да е изпълнимо, но ако това е решението на гръцкия народ, ние ще се съобразим с него. Ако спечели вотът "не", а той е има по-големи шансове уверявам ви, че на следващия ден ще бъда в Брюксел и ще бъде подписано споразумение.", обяви той.

Социологическите проучвания дават малка преднина на вота "да" 44.8 на сто срещу 43.4 "не".

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предупреди, че преобладаващо "не" "драматично ще отслаби" преговорните позиции на Атина.

В реални измерения

Тук туризмът страда все повече. Сметки на бранша показват, че заради отменени почивки и резервации, загубата на ден е между 6 и 10 милиона евро..

50 хиляди нощувки се отказват дневно. Гръцката икономика губи мириони заради финансовата несигурност

Средната цена на пакет за една нощ е около 60 евро. Според туроператори, това са сериозни загуби, но на фона на десетките милиони посещения дневно 50 хиляди могат да се понесат. Въпросът е проблемът да не се задълбочава.

За служителите на летището срив на броя на туристите ще означава едно - те остават без работа

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер