Доналд Туск: Някои позиции на новата администрация на САЩ са заплаха за ЕС
По думите на председателя на Европейски съвет тя поставя под въпрос американската външна политика през последните 70 години
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    2
Доналд Туск
Снимка: Reuters

Някои изявления на новата американска администрация на Доналд Тръмп са обезпокоявящи и представляват една от външните външни заплахи за ЕС, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

В писмо до лидерите на страните членки на ЕС, изпратено им преди срещата на върха в Малта, Туск споменава администрацията на Тръмп и нейните „обезпокояващи изявления” като външна заплаха за ЕС редом с Китай, Русия и руската агресия в Украйна, радикалния ислям, войната и тероризма в Близкия изток и Африка.

„За първи път в нашата история, в един все по-многополюсен свят, толкова хора стават открити антиевропейци или в най-добрия случай евроскептици. По-специално промяната във Вашингтон поставя ЕС в трудна ситуация”, пише още Туск, цитиран от Франс прес.

„Новата администрация, както изглежда, поставя под въпрос американската външна политика през последните 70 години”, допълва той.

Висш служител на ЕС: Доналд Тръмп е част от тройна атака срещу ЕСМеждувременно иракското правителство поиска от САЩ да преосмислят забраната за пътувания на иракчани

По време на предизборната си кампания и през първите дни от встъпването си в длъжност Тръмп похвали британското решение за напускане на ЕС и намекна, че ще му е безразлично, ако ЕС се разпадне, припомня ДПА.

Тръмп постави под въпрос и НАТО, а надеждите за по-голямо трансатлантическо търговско споразумение потъват все по-надълбоко заради безпокойството от американския протекционизъм, допълва Асошиейтед прес.

„Трябва да напомним на нашите американски приятели тяхното собствено мото: „Единни ще устоим, разделени ще се провалим”, казва Туск в писмото.

„Разпадането на ЕС няма да доведе до някакъв митичен, пълен суверенитет на страните членки, а до тяхната действителна зависимост от велики суперсили като САЩ, Русия и Китай”, подчертава Туск.

Използвани са материали на БТА, Ройтерс, ДПА и АФП
  • 5
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре