Доналд Тръмп нанесе удар по ядреното споразумение с Иран
Той даде на Конгреса 60 дни да реши дали да бъдат възстановени санкциите срещу Техеран
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    5
Доналд Тръмп
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нанесе днес удар по ядреното споразумение с Иран от 2015 г., като заяви, че неговата администрация не може да удостовери, че Техеран го спазва, предадоха световните агенции. 

В обръщение от Белия дом президентът подчерта, че неговата цел е Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие. „Ние няма да продължим по път, чийто предвидим край е повече насилие, повече терор и много реална заплаха от ирански ядрен пробив”, каза Тръмп. 

Той не каза, че САЩ се оттеглят от споразумението, целящо да попречи на Иран да разработи ядрен арсенал, но даде на Конгреса 60 дни да реши дали да възстанови санкциите срещу Иран, отменени съгласно споразумението. 

Пентагонът не иска късане на ядреното споразумение с ИранВъзможно е Доналд Тръмп да не налага повторни санкции на Техеран

В речта на Тръмп, бележеща голяма промяна в политиката на Вашингтон, се заема по-конфронтационен подход към Техеран относно неговите ядрени и ракетни програми и подкрепата му за екстремистки групи в Близкия изток. Според агенцията това ще повиши напрежението с Иран и ще противопостави Вашингтон на останалите подписали сделката – Великобритания, Германия, Китай, Русия и Европейския съюз. 

Тръмп предупреди, че „ако не успеем да постигнем решение на въпроса в сътрудничество с Конгреса и нашите съюзници, споразумението ще бъде прекратено”. 

Федерика Могерини: ЕС ще отстоява иранското ядрено споразумениеЕдна година по-късно се наблюдава засилване на търговските и икономическите отношения между ЕС и Иран, каза Могерини

По думите на американския президент иранският режим сее „смърт и хаос” по света и е „водеща страна спонсор на тероризма”.

Междувременно президентът на Иран заяви, че речта на Тръмп е била пълна с неоснователни обвинения срещу иранския народ, който никога няма да се огъне под натиска на чуждо правителство.

  • 2
    5
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре