Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп отрече появилите се в последните дни обвиненията на няколко жени срещу него в сексуални посегателства, предадоха световните агенции.

На митинг от предизборната си кампания вчера Тръмп нарече тези жени „болни лъжкини“, търсещи пари или слава, и определи обвиненията като изфабрикувани от опонентката му от Демократическата партия Хилари Клинтън и медии.

С предизвикателен тон милиардерът дори отбеляза, че една от жените не е достатъчно привлекателна, за да заслужи неговото внимание.

Кандидатът на републиканците за вицепрезидент Майк Пенс обеща партията да представи скоро доказателства, че жените лъжат и Тръмп е невинен.

Снимка: Reuters

Преди дни четири жени обвиниха Тръмп в сексуални посегателства. Първо на 12 октомври в. „Ню Йорк таймс“ публикува материал, в който цитира думите на две от тях – Джесика Лийдс и Рейчъл Крукс, че републиканският кандидат се опитвал да ги опипва и целува.

Впоследствие телевизия Ен Би Си съобщи, че още две жени са предявили публично обвинения срещу милиардера. Минди Макгилаври е заявила, че Тръмп я опипвал настойчиво и е опитвал да флиртува с нея по време на посещението ѝ в частния му клуб „Мар-а-лаго“ във Флорида. Наташа Стойноф, работеща за списание „Пийпъл“, публикува материал, в който твърди, че през 2005 г. бизнесменът е опитал да я целуне по време на интервю. Нито една от жените не се е обърнала към полицията.

Телевизия Ен Би Си добави, че пет участнички в организиран от Тръмп конкурс за красота също обвиняват милиардера. Според тях в периода от 1997 г. до 2001 г. той е влизал в съблекалните им, докато се преобличали. Телевизията обаче подчертава, че в нито един от случаите не може да се потвърди истинността на обвиненията.

Снимка: Reuters

След предишния скандал с Тръмп, когато изрече запис с негови вулгарни изказвания, той твърдеше, че в миналото си е позволявал свободни изказвания за жените, но никога не е стигал по-далеч.

За обвиненията в сексуално посегателство той заяви, че „са абсурдни, нелепи и не отговарят на истината, здравия разум и логиката“.

Тръмп също така замеси в историята и мексиканския милиардер Карлос Слим, като го обвини, че се опитва да помогне на Клинтън да спечели изборите чрез връзките си в „Ню Йорк таймс“.

Слим е голям акционер в изданието.

Според републиканския кандидат Слим помага да се финансира опитът на вестника да помогне на Клинтън да спечели президентските избори.

Междувременно обаче днес още две жени обвиниха Тръмп в сексуални посегателства, предаде ДПА.

Съмър Зервъс
Снимка: Reuters

Съмър Зервъс, бивша кандидатка в шоуто на Тръмп „Чиракът“, се яви на пресконференция в Лос Анджелис с адвокатката на знаменитости Глория Олред, за да разкаже как милиардерът ѝ направил предложение на секс, когато тя го попитала за работа. Зервъс обясни, че е решила да говори публично, след като чула историите на другите жени и гледала видеозаписа с неприличните коментари на Тръмп.

Друга жена, Кристин Андерсън, разказа пред вестник „Вашингтон пост“ как Тръмп я опипал в нощен клуб в Ню Йорк в началото на 90-те години на миналия век.

Всички тези скандали неминуемо се отразиха на кандидатурата на милиардера.

Снимка: Reuters

Според проучване на общественото мнение на института „Ипсос“ за Ройтерс той вече изостава със 7% от Хилари Клинтън. През последната седмица на август подкрепата за двамата водещи кандидати бе приблизително равна.