Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че „всички варианти са на масата“, след като Северна Корея изстреля ракета, която прелетя над Япония, предадоха световните агенции.

„Светът получи поредното ясно и силно послание от Северна Корея: този режим показва своето презрение към съседите си, към всички членове на ООН и към минималните стандарти за приемливо международно поведение“, каза Тръмп в комюнике, разпространено от Белия дом.

„Заплашителните и дестабилизиращи действия само засилват изолацията на севернокорейския режим в региона и сред всички държави по света. Всички варианти са на масата“, заяви президентът на САЩ.

Пхенян изстреля рано тази сутрин балистична ракета, която прелетя 2700 км, мина над японския остров Хокайдо, разпадна се на три части и падна в Тихия океан. Според властите в Япония става дума за ракета със среден обсег, вероятно „Хвасон-12“.

Снимка: EPA

Японският премиер Шиндзо Абе определи действията като „възмутителен акт“, който „сериозно застрашава мира и сигурността в региона“.

Сформиран бе кризисен щаб, а правителството заседава извънредно. В столицата жители излязоха на протест.

„На този етап няма данни отломки да са паднали на наша територия, нито има щети по самолети или кораби в близост“, каза Йошихиде Суга – генерален секретар на кабинета.  

Актът предизвика остри реакции на международната общност.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно днес следобед по искане на Токио и Вашингтон. По-рано лидерите на САЩ и на Япония се разбраха „да увеличат натиска върху Северна Корея“. Според дипломатически източници Съветът разполага с възможности да наложи нови санкции на Пхенян. Петролният сектор например бе изключен от обсега на последните санкции, наложени в началото на август, коментира АФП.

Южна Корея реагира с военни маневри.

„Предупреждаваме Северна Корея да спре с провокациите. Ако има следващи такива, Северна Корея ще се сблъска с решителни действия от страна на армията и американските ни съюзници“, заяви говорителят на кабинета Ро Дже-Чеон.

Китай призова за въздържане от действия, които могат да доведат до ескалиране на напрежението.

Русия призова Пхенян да се въздържа от провокации и да спазва резолюциите на ООН. „Ангажираме се с всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН и настояваме нашите севернокорейски съседи да ги спазват напълно“, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Над никоя държава не трябва да прелитат ракети, както над тези 130 млн. души в Япония. Неприемливо е! Те нарушиха всяка една резолюция на Съвета за сигурност на ООН и мисля, че нещо сериозно трябва да се случи“, коментира посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли.

Японското министерство на отбраната смята, че ракети като изстреляната днес могат да стигнат територията на тихоокеансикя остров Гуам, където има военни обекти на САЩ. Пентагонът обаче заяви, че ракетата не е представлявала заплаха за САЩ.

Гуам вече беше определен като цел от режима на Ким Чен-ун, който дори заяви, че военният план за удар е готов, но лидерът ще изчака малко, преди да реши да го задейства.

Вижте повече във видеото: