„Прецених, че е време официално да признаем Ерусалим за столица на Израел”, заяви американският президент Доналд Тръмп по време на пресконференция, предаде Ройтерс.

„Докато предишни държавни глави обещаваха да направя това по време на предизборните си кампании, те не го направиха. Днес аз го правя”, допълни американският президент.

Тръмп изпълнява американски закон от 1995 г., според който Съединените щати трябва да преместят посолството си от Тел Авив в Ерусалим. Неговите предшественици – Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама избягваха да предприемат тази крачка, за да си спестят напрежение с Близкия Изток.

Американският президент призна, че това решение ще доведе до „неразбирателство”. В същото време отбеляза, че забавянето му не прави абсолютно нищо за постигането на мир в региона.

Снимка: Reuters

„Йерусалим е седалището на съвременното израелско правителство и съдебна система”, коментира още той.

Тръмп подчерта, че градът трябва да остане свято място за трите водещи религии в света – юдаизъм, християнство и ислям.

В същото Тръмп подчерта, че Съединените щати са наясно, че границите на израелския суверенитет трябва да бъдат подложени на финални разговори.

След официалната пресконференция Тръмп подписа уведомление до Конгреса на САЩ за поредна отсрочка с още шест месеца на преместването на посолството. Процедурата се извършва, за да не се лиши външното министерство от значителни средства, необходими за работата на дипломатическата мисия в Израел.

Според представители на администрация е необходимо още едно отлагане, докато не бъде открита нова дипломатическа мисия в Ерусалим.

Реакциите

Изказването на американския президент беше последвано от изказване на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който призова останалите държави да последват Щатите и да признаят Йерусалим като столица на Израел.

„Това е исторически момент. Оттук нататък всяка една сделка за мир с палестинците трябва да включва, че Йерусалим е столицата на Израел”, заяви Нетаняху.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас заяви, че САЩ вече не могат да бъдат посредник в мирните преговори.

„Тези нежелателни и неприемливи мерки доведоха до подриване на всички усилия за мир в региона”, категоричен е Аббас. Той допълни, че изявлението на Тръмп доказва, че САЩ са се отказали да играят десетилетната си роля в подкрепянето на мирния процес.

Изказване направи и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. По думите му няма друга алтернатива освен двудържавното решение, което важи и сега. „Няма план Б”, заяви той.

„Многократно съм говорил срещу всякакви необмислени мерки, които биха застрашили постигането на мир между палестинци и израелци. Искам да съм ясен – няма друга алтернатива освен двудържавното решение”, заяви Гутериш.

„Ще направя всичко по силите си израелските и палестинските лидери да се завърнат отново към смислени преговори”, допълни той.

Палестинци гледат речта на Доналд Тръмп

Френският президент Еманюел Макрон също изрази безпокойствието си от решението на Тръмп. „Статусът на Ерусалим трябва да бъде решен от израелци и палестинци чрез преговори”, категоричен е той.

„Франция не подкрепя това решение, то е против международното право и всички резолюции на ООН”, заяви Макрон пред журналисти.

Турското външно министерство също осъди „безотговорното” решение на Съединените щати.

Египет също отказа да признае решението на Съединените щати за легитимно.

Катарският външен министър определи решението на американския президент като „смъртна присъда за всички, които търсят мир”.

„Решението на Доналд Тръмп отвори портите на ада”, заяви един от лидерите на палестинското движение Хамас малко след изявлението на американския президент.

Организацията призова арабските и ислямските държави да прекратят икономическите си и търговски връзки със САЩ в знак на несъгласие с решението на Белия дом.

„Ерусалим трябва да бъде палестинска столица”, заяви от своя страна сирийският президент Башар Асад.

Българското външно министерство също разпространи официално становище по повод решението на Доналд Тръмп.

„Статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение”, категорични са те.

Нашите дипломати отбелязват още, че всяка промяна в статута на града може да се отрази негативно върху мирния процес.