Вторите станах първи на първичните избори в Ню Хемпшър, които се проведоха във вторник. Милиардерът Доналд Тръмп спечели президентската номинация на републиканците. В надпреварата при демократите в същия щат победител е Бърни Сандърс.

Снимка: Reuters

Изборната битка става все по-заплетена, след като Ню Хемпшър обърна везните в резултатите от Айова. Преди седмица Доналд Тръмп загуби от Тед Круз, а Бърни Сандърс от Хилари Клинтън. Сега обаче двамата оглавиха надпреварата, яхнали вълната на недоволство срещу традиционните възгледи в политиката.

"Трябва да поздравим Бърни за победата, колкото и да не ни се иска. Той смята да продаде държавата ни. Просто ще я подари. Ние няма да позволим това. Ще направим Америка отново велика и ще победим Китай, Япония и Мексико в бизнеса, защото ние сме най-добрите", заяви Доналд Тръмп, кандидат на републиканците за президент.

Снимка: Reuters

По думите на Бърни Сандърс хората трябва да се обединят след няколко месеца - "да се обединим като нация срещу дясното крило на Републиканците. Те не бива да печелят тези избори", смята Бърни Сандърс.

Това е вторият американски щат, в който се провеждат първични избори за президентския вот през ноември. Вотът е голямата репетиция преди 1 март. Тогава ще има избори в 12 щата. Едва през юли обаче ще бъдат определени кандидатите, които ще се състезават за президентския пост на партийни събрания на двете партии.