Американският президент Доналд Тръмп забрани влизането на сирийски имигранти в страната до второ нареждане, съобщава Би Би Си. САЩ няма да приемат каквито и да е бежанци за 4 месеца, а на жителите на още 6 предимно мюсюлмански държави ще бъдат забранени даже посещенията от временен характер за три месеца. Това са част от мерките, с които Белият дом иска „да държи радикалните ислямски терористи извън САЩ”.

„Искаме да приемаме в нашата страна само тези, които биха я подкрепяли и биха обичали истински нашите хора”, заяви Тръмп.

Засегнати в дългосрочен план ще бъдат гражданите на Сирия, Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан и Йемен.

Като цел за тази година администрацията на Тръмп си поставя приемането на най-много 50 000 бежанци през 2017 г. – двойно по-малко от миналата година. Приоритетно ще се разглеждат молбите на хора, преследвани заради религията си в своята родна страна, но само ако тази религия не е доминираща в нея. В по-ранно свое интервю държавният глава поясни какво явно се има предвид с това изискване – сирийските християни ще имат по-голям шанс за убежище в САЩ.

Доналд Тръмп агитираше за пресичане на притока на мигранти от мюсюлманските страни, но в края на кампанията си изостави тази тема.

Решението му вече като избран президент да изпълни предизборното си обещание предизвика гнева както на опозицията от Демократическата партия, така и на много хуманитарни организации и интелектуалци. Мотивът – поставянето на десетки милиони хора (които са всекидневно застрашени от ислямския тероризъм) под общ знаменател с няколко хиляди екстремисти.