Американският президент Доналд Тръмп подписа заповед за забраната на пътувания в САЩ на граждани от 6 мюсюлмански държави, предаде Си Ен Ен. От новия указ са изключени Ирак и постоянно пребиваващи в САЩ лица.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че указът за забрана на пътуванията е „от жизнено важно значение за националната сигурност на САЩ".  

Действието на указа за миграцията беше спряно от съда и предизвика възмущение по цял свят.

Съветничката на Тръмп Келиан Конуей заяви, че новият декрет ще влезе в сила на 16 март.

Предишната версия, подписана на 27 януари, имаше за цел да затвори за няколко месеца границите на САЩ за жителите на седем предимно мюсюлмански страни и за всички бежанци. На 3 февруари федерален съдия отмени приложението му.

Основна разлика в новия указ е, че Ирак вече няма е сред страните, на чиито граждани е забранено да влизат в САЩ. Конуей обясни, че причината е, че Багдад е подобрил процедурите си за проверка на самоличността и за предаване на информация.

Съветничката не потвърди дали останалите шест страни, които бяха включени в първоначалния указ (Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан), все още са засегнати от новия, нито дали към него са добавени други страни.

Тя обаче уточни, че постоянно пребиваващите в САЩ и получилите визи ще бъдат защитени от действието на новия указ. Освен това сирийските бежанци ще се третират като бежанците от всички останали страни.

В първоначалния указ Тръмп спря приемането на бежанци за 120 дни, но наложи забрана за приемането на сирийци за неограничен период. Засега Белият дом не е съобщил в колко часа Тръмп ще подпише указа.