Известявайки отгръщането на "нова страница на американското величие", президентът Доналд Тръмп се изправи снощи за пръв път пред Конгреса и отправи призив за голямо преустройство на националната система на здравеопазване, за значително увеличаване на разходите за отбрана и за инвестиране на един трилион долара подобряване на рушащата се инфраструктура, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Времето за мислене на дребно приключи", каза Тръмп в речта си на съвместното заседание на двете камари на Конгреса, в която доминираше оптимистичния тон. Той обеща и възраждане на американския дух.

Тръмп повтори обещанията си да създаде работни места, да изгради стена по границата с Мексико, да унищожи "Ислямска държава", да увеличи разходите за отбрана и представи нови планове за имиграционна реформа.

"Смятам, че е възможна истинска и положителна имиграционна реформа, стига да се фокусираме върху следните цели: да увеличим работните места и повишим заплатите на американците, да укрепим сигурността на страната ни и да гарантираме спазването на законите ни", каза той. 

"Да изоставим сегашната система на нискоквалифицирана имиграция и да въведем на нейно място система, основаваща се на достойнствата", допълни Тръмп.

Той призова съюзниците от НАТО да спазят ангажиментите си за разходите за отбрана и намекна, че САЩ са готови да градят нови партньорства, което може би е протягане на ръка към Русия за сътрудничество в Сирия и на други места, отбеляза ДПА.

Тръмп обеща, че с помощта на американските съюзници, включително държавите от мюсюлманския свят, "Ислямска държава" ще бъде заличена от лицето на планетата. 

Скъсвайки с традицията, демократите устроиха студен прием на президента, като повечето от тях седяха по местата си със скръстени ръце и безизразни лица. Републиканската половина от залата аплодираше всеки път, когато Тръмп си поемаше въздух и при всяко споменаване на големи проекти като изграждането на тръбопроводи, издигането на стена по мексиканската граница, борбата срещу ислямския радикален тероризъм или просто при споменаването на лозунга "Да направим Америка отново велика", отбеляза Франс прес.