Американският президент Доналд Тръмп ще изложи икономическата стратегия на Съединените щати пред световния политически и бизнес елит в Давос. Той вече даде да се разбере, че в речта си ще защити своя принцип „Америка на първо място”. 

Очаква се в първата си реч пред Световния икономически форум Доналд Тръмп да изтъкне новата си данъчна реформа, усилията за дерегулирането на икономиката и търговската политика на страната си. Също и да договори по-изгодни търговски споразумения за САЩ, както стана ясно от интервюто, което даде за Си Ен Би Си.

„Ще остана в споразумението за Транстихоокеанско сътрудничество, ако постигнем значително по-добра сделка. Сегашната сделка е ужасно структурирана”, коментира Тръмп. 

Друга важна цел обаче е да убеди световните корпорации да инвестират в страната му.

Вчера вечерта Тръмп се срещна с над десет изпълнителни директори на големи европейски корпорации. Те похвалиха новата данъчна реформа на американския президент, които предвиждат значително намаляване на данъците върху доходите, и подчертаха, че това ще стимулира чуждестранните инвестиции. 

В същото време на форума се чуха опасения от изолационистката търговска политика на американския президент. 

„Това е форум, където хората са дълбоко заинтересовани да направят света по-добър, да обединят всички хора. Ако Тръмп говори така, че да внесе разделение, както е правил досега, той ще бъде масово отхвърлен”, прогнозира Кенет Рот от „Хюман райтс уоч”. 

Речта на американския президент идва на фона на множество предупреждения от европейски лидери за рисковете от политики на национализъм, изолационизъм и протекционизъм.