Среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и ръководителите на страните от Залива се състоя днес в Рияд - ден след твърдите изявления на Вашингтон с искане Иран да ликвидира своята "терористична мрежа" и да спре изпитанията на балистични ракети, предаде Франс прес.

След серия двустранни разговори американският президент се срещна с лидерите на шестте страни от Съвета за сътрудничество в залива (Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства, Кувейт, Оман и Катар) в саудитската столица, където пристигна снощи за първото си посещение в чужбина.

Саудитска Арабия и съюзниците й смятат Иран за "дестабилизиращ фактор" в Залива и Близкия изток поради неговия "интервенционизъм" в арабски страни като Сирия, Ирак и Йемен.

Отношенията на страните от Залива с Вашингтон охладняха през управлението на Барак Обама, който отказа през 2013 г. САЩ да се ангажират с военни действия срещу сирийския режим на Башар Асад и започна сближаване с Техеран по силата на споразумението от 2015 г. за ядрената програма на Иран.

Вчера Тръмп бе приветстван в Рияд с пищна церемония, контрастираща с почти леденото посрещане, отредено преди година на бившия президент Обама при последното му посещение.

На среща тази сутрин с краля на Бахрейн Тръмп му каза, че "няма да има напрежение с тази администрация".

По случай визитата на Тръмп вчера бяха представени съвместни мегапроекти на Саудитска Арабия и САЩ на стойност над 380 милиарда долара. Те включват по-специално продажби на оръжия, за които Рияд ще плати почти 110 милиарда долара.

Тези споразумения в сферата на отбраната целят "да поддържат в дългосрочен план сигурността на Саудитска Арабия и на региона около Залива пред заплахите от страна на Иран", изтъкна Белият дом.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който придружава Тръмп, разкритикува "лошото влияние на Иран" в региона и се възползва от преизбирането на президента Хасан Рохани, за да поиска от него да ликвидира "терористичната мрежа" на Техеран.

Той изрази и надежда Рохани "да сложи край на опитите с балистични ракети", извършвани от Иран - въпрос, който буди тревога в Залива.

Въпросът за правата на човека изобщо не бе споменат публично по време на посещението на Тръмп, отбелязва АФП.