По-малко от 2 месеца преди президентските избори, Доналд Тръмп се раздели с шефа на предизборната си кампания. Пол Манафорт подаде оставка, заради тайно лобиране в Съединените щати, в полза на правителството на сваления президент Виктор Янукович.

Манафорт отричаше обвиненията, но днес украински депутат публично огласи разкрития на разузнавателните служби. Фотокопия на 19 страници от „сивото счетоводство" на Партията на регионите сочат, че няколко лица са получавали пари в полза на американския лобист. Той е работил тайно в полза на властите в Киев в нарушение на американските закони.

Манафорт е получил 12  774 869 долара между ноември 2007 г. и октомври 2012 г. от тайните фондове на Партията на регионите.  Те са били отпускани по незаконни и непрозрачни схеми, без да плаща данъци върху тях, съобщи украинският депутат Серхий Лешченко.

Успоредно с разрастването на скандала Доналд Тръмп назначи двама нови мениджъри на кампанията си, като Манафорт формално запази ръководния си пост, но на практика загуби влиянието си. Днес щабът на кандидата на Републиканската партия пусна първия предизборен телевизионен клип.

Той изобилства с директни внушения, че опонентката му Хилари Клинтън може да причини редица злини на Америка и че Тръмп е човекът, който ще опази страната.