Расизмът е зло, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп. По думите му привържениците на идеята за превъзходството на бялата раса (белите супремасисти), неонацистите и „Ку-клукс-клан” са „престъпници и бандити”, а ненавистта и фанатизмът нямат място в Америка.

Коментарът на Тръмп беше направен след среща в Белия дом с американския министър на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс и с директора на ФБР Кристофър Рей.

Срещата се състоя след насилието на расистка основа, избухнало в събота в Шарлотсвил. Заради нея президентът прекъсна за ден своята ваканция, която прекарва предимно в голф клуба си в Бедминстър.

По-рано Тръмп бе разкритикуван заради думите си от събота, че за насилието в Шарлотсвил трябва да бъдат упреквани много страни, припомня Асошиейтед прес.

Тогава той не изобличи конкретно привържениците на идеята за превъзходство на бялата раса и на други групи, насаждащи омраза.

Сега Тръмп каза, че осъжда насилието в Шарлотсвил и че на отговорните за него лица ще бъде потърсена сметка, допълва Ройтерс.

Една жена загина, а няколко души бяха ранени в събота в Шарлотсвил, когато автомобил се вряза в група протестиращи. Те се бяха събрали в знак на протест срещу митинг на бели националисти и други, които се противопоставяха на премахването на паметник на генерал Робърт Лий от армията на Конфедерацията през Гражданската война.