"Проучете какво е правил американският ген. Пършинг с терористите, когато ги хващал. Нямало е радикален ислям повече от 35 години."  Това написа в "Туитър” американският президент Доналд Тръмп по повод атентата в Барселона.

Тръмп визира информации, че през 19 век на Филипините генерал Пършинг разстрелвал мюсюлмани, като преди това потапял куршумите във свинска кръв. Оставял само един жив, за да разказва на останалите какво е видял. Историци опровергаха твърденията му и изтъкнаха, че историята за "Черния Джак" е измислица и градска легена. 

Президента на Франция Еманюел Макрон, кметът на Лондон Садик Хан, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, както и кметът на Париж Ан Идалго изразиха своята подкрепа за трагедията в Барселона. 

Роденият в Малага Антонио Бандерас метафорично призова за "групова прегръдка за Барселона"

Дженифър Лопес написа: "много любов и мир на страхотния град Барселона и неговите хубави хора"

Бразилският футболист Роналдиньо, който е играл за Барселона, също се включи "тъжен съм от новините, които идват от Барселона. Изпращам подкрепата си към жертвите".

26 от пострадалите при атентата са френски граждани. 11 от тях са пострадали тежко. Френски лекари заминаха днес за Барселона.