Президентът Доналд Тръмп заяви, че взел решението да уволни директора на ФБР Джеймс Коми преди да получи препоръка за това от министъра на правосъдието Джеф Сешънс и неговия заместник Род Розенстайн, съобщават световните агенции.

Щях да го уволня независимо от препоръките. Той е фукльо и самохвалко", каза президентът в интервю за Ен Би Си и добави, че във ФБР царяла бъркотия.

Служители в Белия дом казаха по-рано тази седмица, че Тръмп е поискал мнението на Сешънс и Розенстайн за Коми и го е уволнил по тяхна препоръка, отбелязва АП.

"Знам, че не съм разследван за таен сговор с Русия. Лично аз не съм. Аз не говоря за кампании или за други неща. Аз не съм разследван", каза Тръмп в интервю за Ен Би Си. Той попитал за това Коми, веднъж на вечеря и два пъти в телефонен разговор, и директорът на ФБР и трите пъти му отговорил: "Не сте разследван".

Уволненият директор на ФБР ръководеше разследването по подозренията за намеса на Русия в изборния процес в САЩ през 2016 г. и за възможен сговор на членове на предизборната кампания на Тръмп с Москва.

Двама членове на сенатската комисия по разузнаването, републиканецът Ричард Бър, и сенаторът демократ Марк Уорнър, днес заявиха, че ще продължат възможно най-агресивно конгресното разследване на подозренията за руска намеса в изборния процес в САЩ въпреки усложненията, възникнали от уволнението на шефа на ФБР.

Подкрепа за Коми

Изпълняващият длъжността директор на Федералното бюро за разследване Андрю Маккейб опроверга твърдението на Белия дом, че уволненият директор на ФБР Джеймс Коми е изгубил подкрепата на редовите членове на бюрото, предаде АП.

"Дълбоко уважавам огромните му способности и неговата почтеност. Мога да твърдя, че директор Коми се ползваше с широка подкрепа във ФБР и това е така и сега", каза Маккейб по време на изслушване в Сената.

Той няма да уведомява Белия дом за хода на разследването за руска намеса на президентските избори, като посочи, че не може да потвърди думите на президента Доналд Тръмп, че в личен разговор предишният шеф на бюрото е заявил, че милиардерът не е обект на разследване.