Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Израел от Саудитска Арабия. Той ще се срещне поотделно с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас в опит да бъдат съживени мирните преговори, предаде Ройтерс.

Тръмп изрази убеждение при пристигането си, че е налице "рядка възможност" за установяване на мир в Близкия изток, предаде Франс прес.

"Пред нас стои рядка възможност да донесем сигурност, стабилност и мир в този регион", каза днес държавният глава на САЩ.

"Но това може да стане единствено ако работим заедно. Няма друг начин", допълни Тръмп на международното летище "Бен Гурион".

"Дано първото ви пътуване в нашия регион се окаже исторически повратен момент по пътя към помирение и мир", заяви Нетаняху на церемонията по посрещането на американския лидер. Той допълни, че Израел споделя стремежа на САЩ към постигане на мир и че страната му протяга ръка към всички свои съседи, които искат мир, включително палестинците.

Снимка: Reuters

"Президентът е готов да се ангажира лично" в усилията за постигане на близкоизточен мир, каза малко по-рано, на борда на президентския самолет "Еър форс 1", американският външен министър Рекс Тилърсън.

Тилърсън каза, че е възможна тристранна среща между американския, израелския и палестинския лидер, но "на по-късна дата", а не при сегашното посещение, предаде Ройтерс.

Самолетът на Тръмп кацна на телавивското летище "Бен Гурион" след полет от Рияд - първият известен директен полет между Саудитска Арабия и Израел.

На летището на разпънатия червен килим американският президент и първата дама на САЩ Мелания Тръмп бяха посрещнати от Нетаняху и съпругата му Сара, както и от израелския президент Реувен Ривлин и членове на израелското правителство.

Снимка: Reuters

Днес Тръмп ще посети Стената на плача и църквата "Свето Възкресение" (Храма "Гроб Господен").

В Тел Авив лидерите ще дадат кратки приветствени изявления в рамките на официалната церемония по посрещане, след което Тръмп ще замине с хеликоптер за Ерусалим.

Преди Израел Тръмп посети Саудитска Арабия. Двудневната му визита там ще се запомни с това, че той протегна ръка на мюсюлманския свят и го призова за партньорство срещу тероризма. Двете страни подписаха споразумения на стойност над 280 милиарда долара, включително оръжейна сделка за 110 милиарда долара.

Полетът на Тръмп от Рияд до Тел Авив ще влезе в историята като първия директен полет между Саудитска Арабия и Израел, отбелязва Асошиейтед прес.

Саудитска Арабия не признава Израел и двете страни нямат дипломатически отношения. Между тях няма директни полети и самолетите им заобикалят въздушните им пространства. АП цитира служител на летищните власти, който е казал, че не е чувал някога директен полет от кралството да е кацал в Израел.