Президентът на САЩ Доналд Тръмп покани израелския министър-председател Бенямин Нетаняху на посещение във Вашингтон следващия месец, предадоха световните агенции, като се позоваха на Белия дом, заявиха от пресслужбата на американския държавен глава след телефонен разговор между двамата.

Канцеларията на Нетаняху каза, че той е приел поканата на Тръмп, и определи разговора като "много топъл". Президентът на САЩ и израелският премиер са обсъдили начини за насърчаване на мира и сигурността в Близкия изток, а също ядрената сделка с Иран и близкоизточния мирен процес.

"Министър-председателят изрази своето желание да работи в тясно сътрудничество с президента Тръмп за изграждане на общо виждане за насърчаване на мира и сигурността в региона, без разногласия между САЩ и Израел", заяви канцеларията на Нетаняху, според която датата на посещението му ще бъде определена в близките дни.

Белият дом каза, че Тръмп и Нетаняху са обсъдили начини за укрепване на "специалните отношения" между САЩ и Израел, а също сигурността и стабилността в Близкия изток. Американският президент е подчертал важността на близкото сътрудничество между двете страни в отбраната, разузнаването и сигурността.

Лидерите са се разбрали да продължат да се консултират по редица регионални въпроси, включително противодействието на заплахите, идващи от Иран.

Тръмп е подчертал, че постигането на мир между Израел и палестинците може да стане само чрез преки преговори между двете страни и че САЩ ще работят в тясно сътрудничество с Израел за напредък към тази цел.

Това е първият телефонен разговор между двамата лидери, откакто Тръмп встъпи в длъжност в петък. Новият американски президент определи разговора като "много хубав".