Американският президент Доналд Тръмп разказа възторжено на ръководителите на ЕС в Брюксел, че смята папа Франциск за „страхотен“, а кралското посрещане, което му устрои Саудитска Арабия – за „внушително“ и „невиждано“, предаде Ройтерс.

Отидохме при папата. Много впечатляващо. Папата е страхотен“, каза Тръмп на събеседниците си за вчерашната си визита в Рим.

Запитан от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред десетки камери дали е изморен, 70-годишният Тръмп каза, че е обиколил много страни и се е срещнал с „много лидери, някои велики лидери“.

Снимка: Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че видяното от визитата на Тръмп в Саудитска Арабия е било „внушително“, на което президентът отговори: „Много беше внушително. Не мисля, че някога е имало подобно нещо. Мисля, че това беше нещо невиждано“.

Тръмп е в Брюксел за среща на върха на НАТО. Днес е седмият ден от чуждестранната му обиколка, една от целите на която е да бъдат уверени съюзниците, че Вашингтон все още е надежден партньор.