Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че палестинският президент Махмуд Абас и израелският премиер Бенямин Нетаняху са готови да положат усилия за постигане на мир, но предупреди, че няма да е лесно да се постигне споразумение, предаде Ройтерс.

"Тази сутрин се срещнах с президента Абас и мога да ви кажа, че палестинците са готови за постигане на мир. След срещата с добрия ми приятел Бенямин също мога да ви кажа, че той иска мир. Постигането на мир обаче няма да е лесно. Всички знаем това.

И двете страни ще са изправени пред тежки решения. Но с решителност, компромиси и вярата, че мирът е възможен, израелците и палестинците могат да сключат споразумение", каза Тръмп в реч в Музея на Израел в Ерусалим.

Снимка: Reuters

Той същевременно заяви, че движенията Хамас и Хизбула обстрелват с ракети израелски селища и училища, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ каза, че трябва да се изгради коалиция от партньори, които споделят целта за смазване на екстремизма.

Снимка: Reuters

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази задоволство, че палестинският президент Махмуд Абас осъди атентата в Манчестър. Нетаняху изрази надежда, че това е предвестник на "истинска промяна". Той редовно обвинява Абас, че подстрекава насилието.

Осъждането на атентата от Абас "може да е първата и решаваща стъпка по пътя към истински мир", каза израелският премиер. Той каза на американския президент, че Израел и палестинците могат да напреднат към траен мир през мандата на Тръмп.

Тръмп обеща, че правителството му винаги ще стои редом с Израел и се зарече Иран никога да не се сдобие с ядрени оръжия, предаде ДПА. "Лидерите на Иран редовно призовават за унищожение на Израел. Не и при Доналд Джей Тръмп", заяви президентът на САЩ, предизвиквайки аплодисменти със ставане на крака.

Снимка: Reuters

"Казваме ви го тук и сега: Иран няма да има ядрено оръжие. САЩ са ангажирани с недопускане на поява на ядрено оръжие в Иран и с прекратяване на подкрепата му за терористи и екстремисти", заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.

По-късно днес Тръмп ще замине от Израел за Ватикана.

Снимка: Reuters