Доналд Тръмп остана единственият кандидат на Републиканската партия за Белия дом, след като и губернаторът на Охайо – Джон Кейсик, се отказа от надпреварата.

Вчера, след изборите в щата Индиана, се оттегли и основният опонент на Тръмп – Тед Круз.

Джон Кейсик обяви, че напуска кампанията с „нова и по-дълбока вяра, че Господ ще му покаже пътя напред“. Той бе спечелил само един от 41 щата, в които е гласувано.

Конференцията на Републиканската партия, на която трябва да бъде утвърден кандидатът ѝ за изборите на 8 ноември, ще се проведе в средата на юли.

Партията обаче е раздвоена по въпроса за кандидат и най-голямото предизвикателство пред ексцентричния милиардер Тръмп ще е да консолидира републиканците около кандидатурата си.

Сред отказващите да го подкрепят са и двамата бивши президенти Джордж Буш-баща и Джордж Буш-син.

„Той не е професионален политик и много от партийните членове се съмняват дали ще остане верен на ценностите на партията. Тръмп е много близо до номинацията на Републиканската партия, но няма да спечели пълната ѝ подкрепа“, каза координаторът на Републиканската партия в Манхатън – Джеф Гулсби.

При демократите най-вероятният кандидат е Хилари Клинтън.

Проучванията сочат, че никога досега двамата най-вероятни съперници на вота през ноември не са имали толкова ниска подкрепа. Тръмп не е харесван от 65 на сто от американците, а за Хилари Клинтън този процент е 56.

Междувременно, след Адел и R.E.M., и „Ролинг стоунс“ предупредиха Тръмп да спре да използва песните им в предизборната си кампания. „Никога не сме давали разрешение за това и настояваме незабавно да бъде прекратено“, каза говорител на групата.