Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от идеята да премести пресконференциите извън Белия дом, но заяви, че ще изиска от екипа си да избира кои журналисти да влизат в залата за брифинги.

„Пресата откачи и аз реших да не местим брифингите”, обясни Тръмп в интервю за американска телевизия. „Но не всички, които искат, ще могат да влизат”, предупреди още той.

Помощници на Тръмп обмисляха идеята, след като той встъпи в длъжност, брифингите за медиите да бъдат преместени от малката зала в Западното крило на Белия дом в намиращата се в съседство стара правителствена сграда. Те смятаха и да променят системата на акредитиране, която от много време се определя от дружеството на кореспондентите към Белия дом.

По време на предизборната си кампания Тръмп, който утре полага клетва като 45-ия президент на САЩ, влезе в спор с някои медии и им забрани да я отразяват. Той отправи и публични обвинения срещу отделни журналисти.

Социалната мрежа „Туитър” беше основното му средство за комуникация с гражданите и не даде нито една пресконференция в продължение на два месеца, след като бе избран за президент на 8 ноември миналата година.