Доналд Тръмп реагира на решението на мисията на САЩ в ООН да осъди израелските селища на Западния бряг и в Източен Ерусалим, като заяви кратко в "Туитър": "Що се отнася до ООН, нещата ще бъдат различни след 20 януари", предаде Асошиейтед прес.

Израел отхвърля тази антиизраелска резолюция на ООН и няма да й се подчини, заявиха тази вечер от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Франс прес.

Новоизбраният президент на САЩ, който встъпва в длъжност на 20 януари, отправи посланието в "Туитър" след гласуването днес в Съвета за сигурност на резолюция против израелските колонии на палестинските територии. В разрез с обичайната си позиция, САЩ се въздържаха, вместо да наложат вето.

Останалите 14 членове на Съвета гласуваха "за" текста, призоваващ Израел да прекрати незабавно и напълно всякаква заселническа дейност за колонизиране на окупирана палестинска територия, включително Източен Ерусалим.

В изявлението си, изпратено от Палм Бийч, Флорида, където прекарва със семейството си коледните празници в своя клуб Мар-а-лаго, Тръмп беше лаконичен и не навлезе в подробности.

Със стъпката си обаче администрацията на Обама пренебрегна неговите искания САЩ да наложат вето, отбелязва АП и припомня, че през декември Тръмп бе заявил, че иска да бъде "много неутрален" по израелско-палестинските въпроси, но тонът му стана решително произраелски с напредването на предизборната кампания. Той се изказваше критично за палестинците, които според него са "превзети" от екстремистки групировки или ги толерират.

Днешният вот беше поискан от Нова Зеландия, Малайзия, Сенегал и Венецуела.

Четирите страни се намесиха след завоя на Кайро, който беше предложил в сряда вечер тази резолюция, редактирана от палестинците и представена от името на арабската група в ООН, но в четвъртък поиска отлагане на гласуването, след като новоизбраният американски президент ходатайства пред египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

Тръмп, сред чиито предизборни обещания фигурира и това да признае Ерусалим като "неделима столица" на Еврейската държава, настояваше за американско вето - рядък случай за новоизбран президент да заеме позиция, отбелязва АФП.

"Израелски представители влязоха в контакт с членове на преходния екип на г-н Тръмп, за да поискат помощта на избрания президент", заяви днес за АФП анонимен израелски източник.