Американският президент Доналд Тръмп заяви, че „заради страната си струва” държавните институции да спрат работа, ако в Конгреса не се сключи споразумение за законопроект за имиграцията, предадоха световните агенции.

На брифинг в Белия дом за престъпните банди в САЩ Тръмп заяви, че се позволява на „убийци” да идват в САЩ.

„Ако не променим американското имиграционно законодателство, нека държавните институции да спрат работа, ще отидем на този вариант”, каза той. „С удоволствие бих станал свидетел на спиране на работата, ако не се погрижим за това”, допълни американският президент.

Джон Кронан, зам.-главен прокурор с ресор „Криминални престъпления” към министерството на правосъдието на САЩ, информира Тръмп за обстановката с бандите, заявявайки, че Ем Ес-13 „е една от най-големите заплахи за обществената сигурност”.

„Бандата е нараснала до над 30 хил. членове по целия свят, включително 10 хил. в САЩ”, каза Кронан, добавяйки, че нейните представители „извършват изнасилвания, грабежи, изнудвания и убийства, често пъти просто ей така”.

Брифингът се състоя на фона на обсъжданията в Конгреса по предложената от Тръмп имиграционна реформа, предвиждаща наред с всичко искане да се финансира стената по границата с Мексико, както и други съществени промени в сегашното имиграционно законодателство.

Белият дом съобщи, че президентът е подписал меморандум за националната сигурност, с който ще бъде създаден Национален център за проверка на влизащите в САЩ. Това ще бъде структура към министерството на вътрешната сигурност, а целта е по-добра координация в обмена на информация за лица, които може да са заплаха за САЩ, предаде Асошиейтед прес.

„Целта е да се установяват по по-добър начин лицата, които искат да влязат на наша територия и които представляват заплаха за националната сигурност”, каза говорителка на Белия дом.

Министърът на вътрешната сигурност Кирстен Нилсън заяви, че новият център ще направи така, че властите „да могат да съберат данните на разузнавателните служби и правоприлагащите органи на едно място”.

Говорителката на Белия дом отрече Тръмп да призовава за спиране на държавните институции, коментирайки изказването му на брифинга за бандите.