Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп каза в интервю за британския в. "Таймс" и германския в. "Билд", че в НАТО има проблеми и че алиансът е остаряла организация, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Според Тръмп НАТО е остаряла, защото не е осигурила защита от тероризма, но все пак е много важна за него.

"Аз бях подложен на толкова критики, когато казах, че НАТО е остаряла. Остаряла е, защото не се грижеше за тероризма. Понесох доста критики за два дни. А после започнаха да казват, че Тръмп е прав", заяви той.

"Отдавна говоря, че в НАТО има проблеми. Тя е остаряла, тъй като, както знаете, е била замислена преди много, много години", каза Тръмп.

Той добави, че много от членовете на НАТО не плащат това, което би трябвало да плащат, което според него е несправедливо спрямо САЩ. По думите му в момента само пет страни плащат това, което би трябвало да плащат.
"Но независимо от това НАТО е доста важна за мен", подчерта Тръмп.

В Кремъл са съгласни с Доналд Тръмп, че НАТО е реликва от миналото.

„НАТО наистина е реликва (от миналото), съгласни сме с това, отдавна казваме какво мислим за тази организация”, заяви прес секретарят на руския президент Дмитрий Песков. Според него „системна цел на тази организация е конфронтацията”.

Доналд Тръмп каза още, че ще назначи своя зет Джаред Къшнър за посредник в близкоизточния мирен процес и призова Великобритания да наложи вето на каквато и да е нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която е критична към Израел.

Тръмп определи ядрената сделка с Иран като "едно от най-лошите споразумения", сключвани някога. Той не изключи възможността да премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим.