Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще нареди разследване за измами по време на изборите в САЩ през ноември, предаде Асошиейтед прес.

Той писа в Туитър тази сутрин, че разследването ще засегне регистрираните избиратели в повече от един щат, "тези, които са нелегални и дори тези, които са регистрирани в списъците, а са мъртви (и много от тях отдавна)".

Тръмп добави, че "в зависимост от резултатите от разследването, ние ще затегнем процедурите за гласуване".

Вчера той заяви пред конгресни лидери, че може би до 5 млн. души са гласували нелегално на изборите през ноември, но Белият дом не подкрепи с никакво доказателство неговото твърдение. Малко след това говорителят на Белия дом Шон Спайсър потвърди мнението на президента на редовния всекидневен брифинг. Той уточни, че "според проучвания и доказателства, предоставени на вниманието на Тръмп, 14% от гласувалите на изборите не са американски граждани".

В изборите на 8 ноември м.г. кандидатът на републиканците изгуби народния вот, в който съперницата му Хилари Клинтън получи 2,9 милиона гласа повече от него, но той спечели изборите благодарение на разпределението на представителите на щатите в изборната колегия.

Тръмп получи подкрепата на 304 членове на изборната колегия, а Клинтън - на 227.