Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че иска да приеме имигранти отвсякъде, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА. Коментара той направи на обща пресконференция с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев след разговори между двамата в Белия дом.

„Искаме те (имигрантите) да дойдат отвсякъде”, заяви президентът, запитан за миграционната си политика. Това изявление дойде, след като наяве излязоха информации, че Тръмп използвал вулгарни думи по адрес на африкански страни и на Хаити в разговор за имиграцията миналата седмица в Белия дом, на който са присъствали американски конгресмени от Републиканската и Демократическата партия.

Самият Тръмп твърди, че не е казвал точно тези думи, които бяха цитирани в медиите и които породиха критики по света.

След срещата с Назарбаев американският президент нарече Казахстан ценен партньор в работа за денуклеаризация на Корейския полуостров, предаде ТАСС.

Назарбаев пък предложи Северна Корея да последва примера на страната му по въпроса за ядреното разоръжаване. Той припомни, че Казахстан навремето се е отказал от четвъртия в света ядрен арсенал и е затворил най-големия в света полигон за ядрени изпитания в Семипалатинск. Поради това Казахстан има моралното право да дава предложения в тази насока на ядрените страни, каза Назарбаев.

Той съобщи, че страната му е постигнала споразумение с редица американски компании на обща стойност 7,5 милиарда долара, в това число и договори за доставката на локомотиви и пътнически самолети. Те са от компаниите „Дженеръл електрик” и „Боинг”, предаде Ройтерс.

Подробности за договорите ще бъдат съобщени идната седмица, каза президентът на Казахстан.