Президентът на САЩ Доналд Тръмп иронизира глобалното затопляне, в момент когато северните и източните части на страната са обхванати от изключително студена вълна, с температури до минус 40 градуса по Целзий, съобщиха световните медии.

"По източното крайбрежие новогодишната нощ може да стане НАЙ-СТУДЕНАТА в историята", написа Тръмп в „Туитър”. "Навярно бихме могли да използваме малко от това добро старо глобално затопляне. За да се предпази от него нашата страна, но не и никоя друга страна, се готвеше да плати ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ. Обличайте се топло!", добави президентът, който е в имението си Мар-а-Лаго във Флорида, където прекарва празниците.

Тръмп неколкократно е изразявал скептичното си отношение към климатичните промени, наричайки глобалното затопляне "измама", създадена от китайците, за да навредят на американската индустрия.

Туитът на Тръмп предизвика лавина от реакции на интернет потребители и учени, които се опитаха да обяснят на американския президент какво представляват климатичните промени.

"Климатичните промени са нещо много реално, дори да е студено навън пред "Тръмп тауър" в момента", отговори директорът на Академията на науките в Калифорния Джон Фоули. "По същия начин, винаги има глад по света, макар че вие сте хапнали един Биг Мак", добави той.

"През 2017 година имаше приблизително три рекордни жеги в Съединените щати за всяко рекордно застудяване", написа депутатът демократ от щата Вашингтон Прамила Джейпал. "Времето не е същото нещо като климата. Президентът би трябвало да може да разбира това. Не е трудно", добави тя.

Според Световната метеорологична организация (СМО) към ООН 2017 г. се очаква да бъде най-топлата година, регистрирана някога по цялата планета, отбелязва Франс прес.