Руският външен министър, който е на посещение във Вашингтон, се срещна с американския президент Доналд Тръмп и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и обсъди с тях сирийската криза и двустранното сътрудничество в борбата с тероризма.

Не са били обсъждани обаче твърдения за руска хакерска намеси в президентските избори в САЩ миналата година.

Срещата в Овалния кабинет е първият публичен контакт на Тръмп с толкова високопоставен представител на руския политически елит, откакто той пое президентския пост в САЩ на 20 януари.

„Имахме много, много добра среща с г-н Лавров”, каза Тръмп пред репортери след разговора.

„Искаме убийствата, ужасните убийства да спрат в Сирия възможно най-скоро и всички работим в тази посока”, добави той.

Снимка: EPA

По-рано днес руският външен министър се срещна и с държавния секретар Рекс Тилърсън. Когато двамата позираха за снимка пред фотографите, репортер попита Лавров дали внезапното уволняване на директора на ФБР Джеймс Коми ще хвърли сянка върху разговорите му.

Първият дипломат на Русия отговори със саркастичен тон: „Той уволнен ли е? Вие се шегувате. Вие се шегувате”, предаде Ройтерс.

На пресконференцията в руското посолството във Вашингтон Лавров каза, че е „унизително” за американския народ да чува, че Русия контролира политическата ситуация в САЩ.

Той окачестви като „вакханалия” кампанията на Демократическата партия и близките до нея медии, че руски хакери са повлияли на нормалния ход на изборите в САЩ, съобщиха АП и ТАСС.

ТАСС цитира и думи на руския министър от пресконференцията, че в разговора си в Белия дом той не е засягал въпроса за уволняването на директора на ФБР, защото това било вътрешна работа на САЩ.

По подобен начин коментира и новината за уволнението на Коми и руският държавен глава Владимир Путин, когото американската телевизия Си Би Ес улови в момента, когато се готвеше да излезе на леда в хокеен мач.

Според Путин рокадата няма да повлияе на руско-американските отношения и заяви, че намира въпросите за нея за „много смешни”, тъй като страната му няма нищо общо с нея.

По думите му Доналд Тръмп е действал според в рамките на своите компетенции и според законовите разпоредби.

Лавров посочи още, че на срещите му с Тръмп и Тилърсън не са били обсъждани американските санкции, наложени на руски физически и юридически лица заради намесата на Москва в украинския конфликт.

„Нашият диалог беше освободен от идеологизираност, която бе характерна на администрацията на Обама”, обясни той и добави, че в администрацията на Тръмп, вкл. президентът и държавният секретар, са „хора на действието, които искат да се договарят”, за да се решават „конкретни въпроси”.

Лавров каза още, че двамата с Тилърсън ще разработят въпросите, които Тръмп и Путин ще обсъдят на срещата си в кулоарите на срещата на Г – 20 в Хамбург през юли, допълни ДПА.

В официалното съобщение на Белия дом след срещата Тръмп – Лавров, цитирано от германската агенция се казва, че двете страни са съгласили да работят за прекратяването на конфликта в Сирия, като в частност е бил поставен акцент върху „необходимостта Русия да обуздае режима на Асад, Иран и иранските марионетки”.