Американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин разговаряха за първи път на живо. Срещата им, която се проведе в в рамките на годишния форум на Г-20 в Хамбург, продължи доста повече от предвиденото – при планирани около 35 минути двамата лидери разговаряха повече от два часа.

Досега Тръмп, който встъпи в длъжност в началото на годината, и Путин бяха разговаряли само по телефона.

На фона на днешната им среща представители на правителството на САЩ обявиха, че Вашингтон и Москва са постигнали споразумение за примирие в Югозападна Сирия, което ще влезе в сила в неделя.

В разговорите Путин застана зад свободната търговия, а Тръмп – срещу нея.

На първата им среща обаче тонът бе умерен.

„Сега само започваме диалога, но ще продължим. Очакваме много позитивни неща за Русия, Съединените щати и всички останали”, каза Тръмп.  

„Ако искаме позитивно развитие на двустранните отношения и решаване на някои международни проблеми, определено се нуждаем от среща на четири очи. Много се радвам, че мога да се срещна с вас лично”, посочи Путин.

Г-20 е групата на 20-те най-развити икономики в света. Те представляват 2/3 от населението на Земята и 3/4 от световната търговия. След финансовата криза от 2008 г. страните от Г-20 се срещат всяка година, за да обсъждат актуални глобални проблеми. Тази година основните теми са климат и  търговия.

Вижте още за срещата във видеото: