Американският президент Доналд Тръмп и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха в своя първи телефонен разговор "общия си ангажимент за борба с тероризма във всичките му форми", съобщи Белият дом, цитиран от Асошиейтед прес.

Според американското президентство Тръмп отново е заявил, че САЩ подкрепят Турция като стратегически партньор и съюзник в НАТО. Президентът на САЩ е приветствал също ролята на Турция в противодействието на групировката "Ислямска държава".

По-рано от канцеларията на Ердоган съобщиха за състоялия се разговор между двамата президенти, но не посочиха подробности за съдържанието му.

При управлението на президента Барак Обама отношенията между Турция и САЩ бяха обтегнати, а Анкара изрази разочарование от нежеланието на САЩ да екстрадират живеещия там мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява в организирането на неуспешния опит за военен преврат на 15 юли миналата година.

Освен това Турция беше гневна от факта, че САЩ подкрепят сирийските кюрдски милиции, борещите се срещу "Ислямска държава", припомня АП.