Президентът на САЩ Доналд Тръмп и мексиканският му колега Енрике Пеня Нието проведоха днес едночасов телефонен разговор на фона на нарастващо напрежение заради предложението на Тръмп по границата между двете държави да бъде издигната стена, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп и Нието трябваше да се срещнат следващата седмица във Вашингтон, но мексиканският президент вчера отмени визитата си. Той взе това решение, след като Тръмп пристъпи към изпълнение на плановете си да изгради стена по границата между двете държави и да накара Мексико да плати за строежа й.

След отмяната на визитата говорителят на Тръмп заяви, че Белият дом ще се опита да финансира изграждането на съоръжението чрез налагане на мито от 20 на сто върху вноса от Мексико - както и от всички страни, с които САЩ имат търговски дефицит. Белият дом по-късно каза, че митата са само една от възможностите за финансиране на стената.

Мексиканският министър на икономиката Илдефонсо Гуахардо заяви днес, че отношенията на страната му със САЩ ще стигнат до задънена улица, ако не бъде решен въпросът с "неприемливото" искане на Тръмп Мексико да плати стената, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.