Доналд Тръмп е все по по-близо до номинация за президент на републиканците за изборите в САЩ през ноември.

Тръмп победи във всичките пет щата, в които вчера се състоя поредният тур първични избори - Кънектикът, Делауер, Мериленд, Пенсилвания и Роуд Айлънд.

Водещата претендентка за номинацията на демократите Хилари Клинтън печели в Делауер, Мериленд и Пенсилвания. Бърни Сандърс се наложи в Роуд Айлънд.

В победните си речи и двамата основни претенденти за кандидатпрезидентските номинации заявиха, че е време партиите им да се обединят зад тях, но го направиха по специфичен начин, отбелязва британското издание. Тръмп се държа подигравателно, като дори попита "какво прави тук" неговият съперник Джон Кейсик.

"Смятам се за вероятния кандидат", обяви Тръмп от трибуната в Ню Йорк. Клинтън не направи такова категорично изявление, но намекна, че надпреварата е практически приключила и тя е единственият кандидат, който може да постигне необходимите реформи, отбелязва "Телеграф", цитиран от БТА.

Победите на Тръмп в петте щата увеличиха още повече шансовете му да спечели при първото гласуване на делегатите на конференцията на Републиканската партия през юли, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Тед Круз е подложен на голям натиск да спечели срещу Тръмп на първичните избори в Индиана следващата седмица, допълва вестникът. Това вероятно е последният шанс на противниците на Тръмп да му попречат да си осигури партийната номинация.

Тръмп обаче вече е насрочил предизборна среща в Индианаполис, на която ще присъства популярният в щата баскетболен треньор Боби Найт. Въпреки популярността му обаче близо една четвърт от поддръжниците на Републиканската партия в Кънектикът, Мериленд и Пенсилвания заявяват, че не биха гласували за Тръмп дори ако спечели партийната номинация, пише "Ню Йорк таймс".

Съветници на Клинтън, цитирани от в. "Ню Йорк таймс", също заявяват, че обявяването на крайните резултати ще определи не дали, а кога тя ще спечели номинацията на

Демократическата партия - в началото на юни или след първичните избори в Кентъки и Орегон през май.

Победа на сенатора от Върмонт Бърни Сандърс изглежда вече невъзможна, а изявлението му след изборите показа, че той продължава да участва в надпреварата не с надеждата да спечели, а да повлияе на платформата на Демократическата партия, смята "Вашингтон пост".