Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да оттегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата, съобщи информационният сайт Аксиос (Axios), като се позова на информирани източници.

Ройтерс напомня, че Тръмп отказа да подкрепи Парижкото споразумение за климата на срещата на върха на Г-7 в Сицилия в събота и каза, че му е нужно още време, за да вземе решение.

След това написа в „Туитър”, че ще вземе решението по въпроса тази седмица, предава БТА.

Фокс нюз също цитираха анонимен източник, който потвърждава оттеглянето от споразумението.

Аксиос съобщава, че по подробностите за изтеглянето работи екип, който включва ръководителя на Агенцията за опазване на околната среда Скот Пруйт.

Вариантите са официално оттегляне, което може да отнеме три години, или оттегляне от договора на ООН, на който се основава споразумението – по-бърз, но по-краен вариант.

Върху решението за оттегляне от климатичното споразумение е повлияло писмото на 22 сенатори от Републиканската партия на САЩ, които призоваха за оттегляне от споразумението. Сред тях беше и лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, припомня Аксиос.

Близо 200 страни участваха в преговорите в Париж през 2015 г., чиято цел беше да ограничат затоплянето на планетата, включително като намалят емисиите на въглероден диоксид и други газове, резултат от изгаряне на изкопаеми горива.

По силата на Парижкото споразумение САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си с 26 до 28 на сто спрямо равнището от 2005 г.

Споразумението съдържа план за действие за ограничаване на глобалното затопляне далеч под 2°C и обхваща периода от 2020 г. нататък.

То влезе в сила на 4 ноември 2016 г., след като бяха изпълнени нужните условия — ратифициране от поне 55 страни, които са отговорни за най-малко 55 % от общите емисии на парникови газове.

Според споразумението ЕС ще увеличи своя международен финансов принос в областта на изменението на климата в посока постигане на целта от 100 милиарда щатски долара годишно за индустриализираните държави до 2020 г. и в периода до 2025 г.

Преди 2025 г. страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата ще набележат нова колективна цел.

Общият принос на ЕС и неговите държави членки възлиза на 17,6 милиарда евро през 2015 г., което представлява значително увеличение в сравнение с 2014 г. Приносът беше насочен успешно към инициативи в развиващите се страни за смекчаване на последиците от изменението на климата и адаптиране към тях.

Според рамката за политиките в областта на климата и енергетиката до 2030 г., ЕС утвърждава 4 цели:

– обвързваща за ЕС цел за намаляване с 40% на емисиите на парникови газове до 2030 г. спрямо равнищата от 1990 г.;

– цел за най-малко 27% дял на енергията от възобновяеми източници в енергопотреблението през 2030 г.;

– повишаване на енергийната ефективност с 27% спрямо прогнозите;

– завършване на изграждането на вътрешния енергиен пазар чрез постигане до 2020 г. на минимална цел от 10 % от съществуващата електроенергийна междусистемна свързаност, поне по отношение на енергийните острови — по-специално балтийските държави и Иберийския полуостров.