Американският президент Доналд Тръмп дари заплатата си за третото тримесечие за помагане на борбата с пристрастяването към опиоиди, съобщи АП.

Сумата от 100 хил. долара е предадена на министерството на здравеопазването.

Годишната заплата на Тръмп е 400 хил. долара. По време на предизборната си кампания той обеща, че няма да получава заплата като президент. Той вече е подарявал 78 333 долара и 100 хил. от възнаграждението съответно на Службата на националните паркове и на министерството на образованието.

Снимка: Reuters

Изпълняващият длъжността министър на здравеопазването Ерик Харган, който прие президентския чек, каза, че парите ще се използват за подготовка на мащабна информационна кампания за опасността от пристрастяване към упойващи вещества.

През октомври Тръмп обяви злоупотребата с тях за проблем от национално значение. По думите на Харган всеки ден в САЩ от предозиране умират 175 души.

Опиоидите са вещества, които имат структурни сходства с морфина и притежават силен обезболяващ и успокояващ ефект. Използват се много в медицината като аналгетици, но в повечето случаи употребата им води до силна зависимост.