В доклада на Европейската комисия за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка за първи път от десет години се говори за необратими реформи в съдебната система на страната, съобщава информационният сайт "Зиаре", цитиран от БТА.

Отбелязва се борбата с корупцията, както по високите етажи на властта, така и дребната корупция. Изтъкната е реформата в съдебната система и дейността на Агенцията по прозрачността. 

В доклада се отправят критични бележки за проектопостановленията за помилването и промените в наказателното законодателство, като е посочено, че приемането им ще стане причина за преоценка на реализирания напредък. 

Според Еврокомисията постановленията може да засегнат резултатите в борбата с корупцията. 

Румъния продължава да регистрира напредък в реформирането на съдебната система и в борбата с корупцията, но критиките на политици и медии по адрес на съдебните институции и по-специално към Националната дирекция за борба с корупцията създават опасност от подкопаване на доверието в правосъдието, е посочено в доклада на Европейската комисия, предаде агенция Медиафакс.  

"През 2016-та година се видя засилване на критиките по адрес на магистратите и съдебните институции, като се визираше основно Националната дирекция за борба с корупцията. Имаше обвинения, лансирани в публичното пространство чрез социалните мрежи, телевизиите и дори официалните интернет страници на държавни институции, разпростиращи се чрез повтарянето им в пресата", е посочено в доклада.