Нарастващият популизъм в западните държави и възходът на развиващите се сили причиняват поврат в "обезпокоително слабия" световен ред според ежегодния доклад на британски мозъчен тръст в сферата на сигурността , предаде ДПА.

"Нарастващ популизъм и непреодолими конфликти разтърсиха международната система (през последната година)", се казва в доклада на Международния институт за стратегически изследвания.

"Повсеместното недоволство от управляващите елити и съпротивата срещу глобализацията изглежда достигнаха върха си, а войните в Близкия изток не показват признаци на стихване", се казва в доклада на МИСИ. Той подчертава "нарастващата агресивност и военен капацитет" на Китай и Русия, водещи до засилен риск от конфликт между големите сили.

"Устоите на геополитиката се разпаднаха до такава степен през последната година, че основите на световния ред изглеждат тревожно слаби", заяви директорът на института Джон Чипман в увода на доклада.

"Тесногръдите политики на изолационизъм сега се съчетават с инстинктите на национализма и двете влизат в сблъсък с космополитния световен ред, толкова внимателно конструиран от технократите в края на 20 век", посочи Чипман.