Салах Абдеслам – единственият оцелял извършител на серията атентати в Париж през ноември 2015 г., е искал да се самовзриви, но неговият колан с експлозиви се е оказал повреден. Това са установили експерти, които разследват терористичната атака. Обвиняемият и до момента отказва да сътрудничи на властите.

През почивните дни телевизия „Интер” цитира свои източници, според които разследващите са проучили съдържанието на компютър, изхвърлен близо до скривалището на Абдеслам. В него имало бележка, в която се смята, че терористът е обяснил на свои съратници оцеляването си: „Въпреки че иска да бъда сред шахидите, Аллах реши друго и не можах да се присъединя към своите братя, защото имаше дефект в колана ми”.

Авторът на бележката пише, че е обмислял да се изтегли в Сирия, но в крайна сметка е решил да остане и да довърши започнатото. Абдеслам беше заловен след издирване, продължило 4 месеца след атаките, отнели живота на 130 души.

Това потвърждава и свидетелските показания, дадени от близък до терориста.

До момента неговият колан с експлозиви беше една от слабо проучените области на разследването. Имаше и спекулации, че той се е паникьосал и затова не се е самовзривил.

Задълбочен анализ на устройството обаче е показал, че даже да е имал подобно намерение Салах Абдеслам не е бил в състояние да извърши самоубийствена атака. Причината е, че коланът му е бил без батерия и бутон за активиране, а кабелът и детонаторът са били неизправни.