Австралийската армия е толерирала нееднократно от 60-те години на миналия век сексуалния тормоз над новобранци в юношеска възраст, се казва в доклад на държавна разследваща комисия, предаде Ройтерс.

Високопоставени фигури от сферата на отбраната съзнателно са позволявали новобранци, дори на 15-годишна възраст, да бъдат унижавани при практики, известни като ритуали за посвещаване. Според доклада това се е случвало поне от 60-те години на XX век.

През 70-те и 80-те, например, новобранци в юношеска възраст във военна база били подложени на тежък сексуален и физически тормоз от "стари" войници (тоест служещи от по-отдавна), след като ръководството не е съумяло да се справи със създалата се култура на упражняване на тормоз, се казва в документа.

Докладът бе публикуван от комисия, занимаваща се с реакцията на различни институции срещу тормоз над деца.

Освен тормоза над новобранците в рамките на програмата за кадети на австралийската армия, която предвижда прием на кандидати още от 13-годишна възраст, от 2001 г. са установени 154 случая на тормоз.

Според комисията в учебните планове на програмата на кадетите поне от 2000 г. има условия, повишаващи опасността от сексуален тормоз над деца.

Така например в тях пише, че възрастта за навършване на пълнолетие е 14 години, при положение че в Австралия тя варира, но е винаги над 16 години.

В отговор по имейла до Ройтерс програмата за прием на кадетите на австралийската армия заяви, че е реформирала мерките си за гарантиране сигурността на младежите и че се проявява нулева толерантност към случаи на тормоз. Тя обаче не коментира заключенията в доклада.

Програмата посочва, че е възприела политика, според която подлага на щателна проверка всички свои военни и цивилни служители, както и наети по договор подизпълнители, имащи досег с кадети под 18-годишна възраст.