Най-малко 15 бунтовнически групировки в Сирия са готови да "наследят" терористичната групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ), ако джихадистите бъдат победени от водената от САЩ коалиция, сочи проучване за положението в Сирия.

"Центърът за религия и геополитика" (ЦРГ), свързан с бившия британски премиер Тони Блеър, твърди, че 60% от бунтовниците могат да бъдат определени като ислямисти. Експертите смятат, че опитите на световните сили да правят разлика между умерени и екстремистки групировки не дават реални резултати.

Най-голяма опасност за международната общност представляват групировки, които споделят идеологията на ИДИЛ, смятат от ЦРГ. Засега на тях се обръща малко или почти никакво внимание. В момента те наброяват около 100 хил. бойци, по данни на центъра.

"Западът рискува да допусне грешка, като се концентрира единствено върху ИДИЛ", предупреждават от ЦРГ. "Победата над тази групировка няма да доведе до края на световния джихадизъм. Ние не можем да бомбардираме идеологията, нашата война е идеологическа", допълват те.

Ако "Ислямска държава" бъде победена, нейните разпръснати бивши бойци и и други екстремисти биха могли да започнат да атакуват цели извън Сирия под предтекста че отмъщават на Запада за унищожаването на "халифата". Такива нови групи могат да се конкурират за слава по света, за да си гарантират вярност от страна на „световните борци“ и за да си осигурят финансиране, което сега ИДИЛ има.

В същото време по-малко от една четвърт от изследваните бунтовници не са крайни ислямисти, коментират от центъра. Въпреки това много от тях са готови да се борят заедно с екстремистите и най-вероятно биха приели ислямистко политическо решение на гражданската война.

Това са причините военната кампания срещу ИДИЛ да бъде придружена от „победа в интелектуално и теологично отношение срещу унищожителната идеология, която ги движи“. войната ще продължи да се разпространява, докато сирийският президент Башар Асад не напусне или не бъде отстранен от поста си, твърдят специалистите от ЦРГ.