Международната група за подкрепа на Сирия се споразумя на срещата на високо равнище в Мюнхен за временно спиране на военните действия в сирийския конфликт и ускоряване и разширяване на хуманитарните доставки, предадоха световните агенции.

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери обяви, че ще се направи опит да се спре огъня до седмица.

Снимка: EPA

По думите му това е амбициозна цел, но всички са съгласни да действат възможно най-бързо за постигането ѝ.

Примирието се отнася за всички страни в Сирия, с изключение на терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Ал Нусра“, допълни Кери.

Постигнато е съгласие и сирийските мирни преговори да бъдат възобновени в Женева колкото е възможно по-скоро.

Снимка: EPA

Делегация на сирийската опозиция ще участва в преговорите, ако съгласуваният план започне да се осъществява на практика, заяви представител на Висшия комитет за преговори, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Британският външен министър Филип Хамънд коментира, че прекратяването на боевете може да се осъществи успешно, само ако Русия спре въздушните си удари в подкрепа на правителствените сили в Сирия.

Западен дипломат заяви, че на срещата „не е било постигнато споразумение за незабавно спиране на руските бомбардировки, но има ангажимент за процес, който би променил ситуацията, ако проработи“.

Снимка: EPA

Участниците в срещата се договориха по три основни въпроса: постепенно прекратяване на военните действия в Сирия с твърда крайна дата; осигуряване на хуманитарен достъп до градове, обсадени от двете враждуващи страни; и ангажимент за възобновяване на сирийските мирни преговори в Женева.

Хуманитарните доставки трябва да започнат веднага след среща на работна група по въпроса днес в Женева.

Снимка: EPA

Първите доставки на хуманитарна помощ в Сирия ще се осъществят до края на седмицата, каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Той съобщи още, че САЩ и Русия ще засилят координацията на военните си действия в Сирия.

Кери, руският външен министър Сергей Лавров и специалният пратеник на ООН за Сирия – Стефан де Мистура, водиха почти шестчасови преговори с представители на европейски и близкоизточни страни. На срещата присъстваха външните министри на Иран и Саудитска Арабия – държави, за които се смята, че имат ключово значение за осъществяване на трайно прекратяване на огъня и политически преход в Сирия.